Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 lutego 2015

Tort na czwarte urodziny z konikiem

Tort miał być różowy, z konikiem, dla uroczego czterolatka...

w środku masa czekoladowo-miętowa i karmelowa - słodko było ;-)






i po małym uzupełnieniu...





chyba się podobał....






a w środku wyglądał tak:


Ciasto ze szpinakiem na słodko - leśny mech

Ciasto pięknie wygląda, super smakuje, nawet dla osób, które nie lubią szpinaku.






składniki:
3 jaja
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 gram szpinaku
masa
400 ml śmietany 30%
galaretka owocowa

jaja ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz odciśnięty szpinak.wszystko mieszamy i wylewamy do formy okrągłej o średnicy 24 cm, (formę smarujmy masłem i obsypujemy np.: bułką tartą).

pieczemy około godziny w temp.:160 stopni i studzimy w formie.

chłodne ciasto wyjmujemy z formy, "odcinamy" górę ciasta (na wysokości 3/4).
galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody - studzimy. Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę.

Masę wykładamy na ciasto, na masę kruszymy ściętą górkę z ciasta i posypujemy drobnymi owocami (np. granat, borówka, suszona żurawina).

Ciasto można przełożyć także masą budyniową, karpatkową.