składniki:
3 jaja
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 gram szpinaku
masa
400 ml śmietany 30%
galaretka owocowa
jaja ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz odciśnięty szpinak.wszystko mieszamy i wylewamy do formy okrągłej o średnicy 24 cm, (formę smarujmy masłem i obsypujemy np.: bułką tartą).
pieczemy około godziny w temp.:160 stopni i studzimy w formie.
chłodne ciasto wyjmujemy z formy, "odcinamy" górę ciasta (na wysokości 3/4).
galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody - studzimy. Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę.
Masę wykładamy na ciasto, na masę kruszymy ściętą górkę z ciasta i posypujemy drobnymi owocami (np. granat, borówka, suszona żurawina).
Ciasto można przełożyć także masą budyniową, karpatkową.
Oj po tłustym czwartku takie prawie dietetyczne ciasto jest jak marzenie. Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń