Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 11 września 2011

Malinówka

Kilka dni temu powstała nalewka z malin, podobno bardzo smaczna. Aby przepis się nie zagubił, o to on:

6,5 kg malin - zasypujemy 3 kg cukru - odstawiamy na 36 godzin. Odlewamy wytworzony sok. Maliny gotujemy około 5-10 minut, odciskamy sok.
0,5 kg malin gotujemy dodając litr wody oraz liście wiśni około 100 sztuk, malin - 25 sztuk, porzeczki czarnej -10 sztuk, porzeczki czerwonej - 10 sztuk - gotujemy około 1,5 godziny. Odcedzamy.
Łączymy trzy powstałe płyny - sok z malin, sok z gotowanych malin oraz wywar z malin i liści - zagotowujemy. Jeżeli sok jest za mało słodki, dodajemy cukier i gotujemy do czasu roztopienia cukru. Studzimy. Następnie dodajemy alkohol (w moim przypadku były to 2 szklanki spirytusu). Przelewamy przez sitko do butelek. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz